https //spinkowe.pl/spinki-do-mankietow-na-wesele/

Ryż preparowany suchedniów

Ryż preparowany

Od najmłodszych lat towarzyszy nam ryż preparowany. Inna jego nazwa to ryż dmuchany czy też parboiled i tworzy się w procesie poddania białego ryżu działaniu pary wodnej w środowisku o niesłychanie wysokiej temperaturze. Jeszcze wiele lat temu była to niezwykle popularna przekąska zwłaszcza z uwagi na swoją niską cenę. Współcześnie z kolei częściej możemy spotkać ryż preparowany w postaci wafli ryżowych, które są wspaniałym wymiennikiem pieczywa. 
Zarówno szkraby jak i dorośli lubią jeść ryż preparowany przede wszystkim na imprezach domowych czy przy okazji seansów filmowych. Czy jest coś, co wciąga bardziej od pojadania dobrego i nietuczącego ryżu preparowanego? 
W 2012 roku świat obiegła informacja, że naukowcy polepszyli w dużym stopniu proces preparowania ziaren ryżu, dzięki czemu udało się uzyskać o wiele bardziej odżywczą jego formę. Nowa odmiana ryżu preparowanego jest trzy razy bardziej dostatnia w białko oraz zawiera dużo więcej dobrych dla organizmu związków. Wedle zrelacjonowanych badań nowy ryż preparowany obejmuje około trzy razy więcej białka i aż osiem razy więcej zdrowego błonnika. Na dodatek w jego składzie odszukamy też wapno, żelazo, cynk oraz inne mikroelementy, których brakuje w normalnym ryżu. Taki nowo odnaleziony ryż preparowany stał się idealnym bonusem do płatków śniadaniowych, zdrowych przekąsek a także batoników. Dzięki swoim zdrowym własnościom ryż ten mógłby być także kapitalną przekąską wyprzedawaną w sklepikach szkolnych. Jego pozytywy smakowe w dalszym ciągu zostały bez zmian, natomiast dużo lepiej wpływa na organizm młodych ludzi.
Od wielu lat w naszej kuchni możemy zastać potrawy, w których spożywany jest ryż preparowany. Jedną z na ogół spotykanych są słodkie przekąski w formie tzw. szyszek. Ten przyjemny frykas posiada swoich adoratorów na całym świecie, a wykonywany jest najczęściej w okresie przedświątecznym. Jako że z wyglądu przypomina szyszkę ma podwójne wykorzystanie- jest pyszną a przy tym pożywną przekąską, a jeśli przytwierdzimy do niej malutki zaczep, możemy bez trudności upiększyć w takie szyszki naszą choinkę.
Ażeby samemu upichcić szyszki z ryżu preparowanego potrzebujemy prócz samego ryżu jeszcze masło oraz masę krówkową lub kajmak. Samo upitraszenie jest dziecinnie łatwe i bez wątpienia poradzi z nim sobie nawet laik. Kiedy w rondelku rozpuścimy już masło, dorzucamy masę krówkową czy też kajmak, a w następnej kolejności podgrzewamy na małym ogniu wolno mieszając. Po otrzymaniu jednolitej gęstości wsypujemy ryż preparowany i w dalszym ciągu wolno mieszamy najlepiej drewnianą łyżką. Zestawiamy z kuchenki a gdy masa lekko się ostudzi modelujemy szyszki. Ta prosta w przyrządzaniu zakąska uzupełni każde spotkanie z przyjaciółmi.
pozycjonowanie Zgorzelec